Uopšteno

Obavještenje: Izlet na Komove i uspon na Kučki Kom

Planinarsko-ekološko društvo Zimomor, organizuje dvodnevni izlet na Komove i uspon na najviši vrh Kučki Kom. Polazak je planiran za subotu, 25. septembra u 12 časova, a povratak u nedelju nakon uspona. Zbog organizacije prevoza i rezervacije smještaja, prijave su otvorene do ponedeljka 20. septembra. U slučaju lošeg vremena, izlet će biti odgođen. Prijave i informacije na 065/179-742.

Planina Komovi je jedna od tri najimpresivnija planinska masiva Crne Gore i Dinarskog planinskog sistema. Planinski masiv Komova, dug 40 km i širok 30 km je sa svih strana pokriven prostranim visoravnima, prosječne nadmorske visine od 1900 metara – Štavna i Ljuban na severu, Rogam na zapadu, Crne na jugu i Varda na istoku. Najviši vrhovi Komova su: Kučki Kom (2487 m), Ljevorečki Kom (2469 m, severni vrh Kučkog Koma) i Vasojevički Kom (2460 m).

Uspon

Od Katuna Martinovića staza nas vodi najprije do Međukomlja; Međukomljem nastavljamo do prevoja Sedlo odakle kreće završni uspon na Kučki kom. U posljednjem dijelu uspona prolazimo kroz kuloar, izlazimo na greben i grebenom pješačimo do vrha. Povratak sa vrha istom stazom do Katuna Martinovića. Staza je tehnički zahtjevna i zahtjeva maksimalan oprez zbog mogućeg odrona kamenja. Iz tog razloga preporučuje se upotreba planinarske kacige. Za uspon je neophodno izvjesno planinarsko iskustvo.

Dužina pješačenja oko 15 km u oba pravca.
Uspon oko 1200 m i isto toliko silazak.
Kondiciona težina 7/10.
Tehnička težina 7/10.

VAŽNE NAPOMENE

  • Nikada se ne izdvajajte iz grupe a da prethodno ne obavijestite ostale učesnike.
  • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
  • Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i opojnih droga.- Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
  • Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno učestvovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Za sve nejasnoće kontaktirati vođu puta ili vodiča sa kojim ćete se upoznati na početku putovanja.- Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Napomena

Za ulazak u Crnu Goru neophodna je potvrda o vakcinaciji ili odgovarajuci testovi. Vise o uslovima na linku: https://www.covidodgovor.me/me/putovanja.