O nama

Planinarsko-ekološko društvo Zimomor Nevesinje osnovano je sa ciljem promocije planinarenja i odgovornog odnosa prema prirodi. Društvo nosi naziv po najvišem vrhu planine Crvanj. Na planinskim područjima Veleza, Crvnja, Morina i Bjelasnice, društvo aktivno radi na markiranju i sredjivanju planinarskih staza i objekata. Na napreglednim područjima Veleži i Crvnja, ogromne su mogućnosti za rekreaciju, odmor i planinarenje. Naše planine nude vrhunske uslove za alpinizam, sportsko penjanje, skijanje i turno skijanje. U skorijoj budućnosti planirana je izgradnja via ferrata-e na sjevernoj strani planine Velež. Zbog potrebe za organizovanim vođenjem po planinskim područjima Veleži i Crvnja, društvo planira edukaciju članova s organizovanjem vodičke službe.

11348905_10207188489178486_868519056_n

Prostor Opštine Nevesinje pripada Dinaridima i ima karakteristike izrazitog brdsko-planinskog područja. Velež (najviši vrh Botin, 1.969 metara), najviša planina Opštine. Pretpostavlja se da je dobila ime po staroslovenskom bogu Velesu. Pruža se pravcem sjeverozapad – jugoistok u dužini oko 15 km. Sjeveroistočna strana planine je dosta atraktivnija, zbog okomitih greda visine 300 do 400 metara, tragova glacijacije, bujne vegetacije, glacijalnog jezera, i velikog broja podzemnih kraških oblika (pećine i jame). Ova planina je i veoma bogato lovište, sa svim vrstama visoke divljači ovoga podnedblja (medvjed, vuk, lisica, srndać, divlja svinja i veoma rijetka divokoza).

cropped-11737180_1104699102892122_221172269_n.jpg

Crvanj planina izdiže se osamljena i sa svih strana odsječena od susjednih planinskih lanaca. Pruža se ravno u pravcu od sjevera prema jugu i zauzima sav sjeveroistočni dio nevesinjske opštine. Svojom sjevernom stranom je omeđena Neretvom, sa zapada i jugozapada Nevesinjskim poljem, a sa istoka prostranom visoravni izuzetne ljepote Morine, koju još nazivaju evropski Tibet. Pomenute planine su najpogodnije za razvoj planinarstva, alpinizma (planina Velež), berbu ljekovitih biljaka, lovnog i izletničkog turizma, ali i za razvoj nekih novih vidova turizma.

DSC_0788

Društvo trenutno ima preko stotinu aktivnih članova.