O nama

Planinarsko-ekološko društvo Zimomor Nevesinje osnovano je sa vizijom popularizacije planinarstva u našem gradu. Jedna od glavnih ideja bila je i podizanje svijesti o očuvanju životne sredine. Društvo nosi naziv po najvišem vrhu planine Crvanj. Na planinskim područjima Veleži, Crvnja, Morina, Bjelasnice i Babe, društvo aktivno radi na markiranju i sređivanju planinarskih staza i objekata. Na nepreglednim područjima ovih planina, ogromne su mogućnosti za rekreaciju i aktivan odmor. Naše planine nude vrhunske uslove za planinarenje, alpinizam, sportsko penjanje, planinsko trčanje, turno skijanje, paraglajding i mnoge slične aktivnosti.

11348905_10207188489178486_868519056_n

Prostor Opštine Nevesinje pripada Dinaridima i ima karakteristike izrazitog brdsko-planinskog područja. Velež (najviši vrh Botin, 1.969 metara), najviša planina Opštine. Pretpostavlja se da je dobila ime po staroslovenskom bogu Velesu. Pruža se pravcem sjeverozapad – jugoistok u dužini oko 15 km. Sjeveroistočna strana planine je dosta atraktivnija, zbog okomitih greda visine 300 do 400 metara, tragova glacijacije, bujne vegetacije, glacijalnog jezera i velikog broja podzemnih kraških oblika – pećina i jama. Ova planina je i veoma bogato lovište, sa svim vrstama visoke divljači ovoga podnedblja (medvjed, vuk, lisica, srndać, divlja svinja i veoma rijetka divokoza).

cropped-11737180_1104699102892122_221172269_n.jpg

Planina Crvanj izdiže se osamljena i sa svih strana odsječena od susjednih planinskih lanaca. Pruža se ravno u pravcu od sjevera prema jugu i zauzima sav sjeveroistočni dio nevesinjske opštine. Svojom sjevernom stranom je omeđena Neretvom, sa zapada i jugozapada Nevesinjskim poljem, a sa istoka prostranom visoravni Morine, čija ljepota se često upoređuje sa ljepotom Tibeta.

DSC_0788

Bjelasnica je planina u istočnoj Hercegovini koja se prostire preko teritorija opština Nevesinje i Gacko. Najviši vrh je Velika Bjelašnica, sa 1867 metara nadmorske visine. Tik pored Bjelasnice je i planina Baba čija se podnožja dodiruju. Planina Bjelašnica je vrlo kamenita planina s izraženim kraškim reljefom, svojstvenim Dinaridima.

Iz godine u godinu od osnivanja društva, broj članova se znatno uvećavao. Trenutno brojimo preko stotinu aktivnih članova.