Aktivnosti Članovi Novosti Uopšteno

Pećina Provalija

Proteklog vikenda mala ekipa PED Zimomor bila je u posjeti pećini Provaliji.

Pećina Provalija smještena je u Kifinom Selu, zaseok Gaj. Udaljena je oko 500m od magistralnog puta M6.1 Nevesinje-Gacko.Do pećine se dolazi kroz suvo korito potoka Surdup.

Pećina je zbog svojih vrijednosti još 1954. godine, rješenjem Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti, stavljena pod zaštitu države kao Spomenik prirode. U arhivi Zavoda i danas se mogu naći podaci o ovom objektu, međutim detaljno spelološko istraživanje nije rađeno. Između ostalog, može se naći podatak da pećina nosi dva imena i da je narod zove i Mala Vjetrenica. Prema predanju, pećina je imala istorijski značaj jer su se u njoj skrivali neki odmetnici za vrijeme Austrije. Navodno je baš tim povodom, ulaz u ovu pećinu bio zazidan.


Sama pećina je nekada bila jedan od izvora potoka Surdup, a i danas su bigrene kade u pećini ispunjene vodom i u najsušnijem periodu godine. Iznad pećine se pruža stijena Vjetrača, te selo Koleško. Ulaz u pećinu je malih dimenzija, širine 0.73m x 0.30m. sa vertikalnim zidom od 1,7m.

Tekst preuzet sa: https://www.nevesinjeturizam.com/?p=825